Kisah Benar, Isteri Minta Cerai, 5 Tahun Tak Pernah Dicium Suami Karena Jerawat di ........


Jerawat Bukan hanya menganggu kecantikan,jerawat juga mengganggu kehidupan rumah tangga.itulah yang di alami oleh Qaren 30 muka penuh jerawat.dia tak pernah di cium oleh suaminya selama 5 tahun terakhir.
Akibat dari sakit hati tidak pernah di cium suami,Qaren mengajukann cerai di pengadilan agama kamis 23.06.2016.
“Lima tahun dia tidak pernah mencium saya,katanya jijik melihat pipi saya yang penuh dengan jerawat”kata qaren di dalam sidang.
Qaren sebenarnya wanita yang cantik,kulit hitam manis,pipi yang tipis,gigi putih dan mata yang bulat akan tetapi kecantikan itu sirna dengan jerawat hampir di seluruh wajahnya.
Qaren mengakui jerawat di wajahnya bertambah banyak selepas salah menggunakan produk kecantikan yang di belinya melalui shopping online.”awalnya saya salah bedak,sekarang jadi macam ni”kata qaren mengusap air mata di pipinya.
Bagai manapun dalam sidang tersebut Qaren mengatakan bahwa dia sangat kecewa dengan perlakuan suaminya yang tidak mahu mencium pipinya karena jijik,Qaren berkali kali menyuruh suaminya akan tetapi suaminya akan marah dan keluar dari dalam bilik.
Satu jam dalam sidang tersebut,suami Qaren mengatakan bahwa dia telah memberikan uang untuk mengobati jerawat dan menyuruh isterinya membuat rawatan kulit dan berjumpa doktor pakar kulit,akan tetapi semakin hari semakin banyak jerawat di wajah Qaren.
Dia juga mengatakan, ketika mereka melakukan hubungan intim dia terpaksa menutup matanya karena jijik melihat wajah Qaren yang penuh dengan jerawat.
“Orang berjerawat itu tanda malas dan tidak menjaga kebersihan,di wajah dah penuh jerawat,apatah lagi di bagian lain,tegas lelaki 34 tahun yang nampak tenang dan tidak kisah ketika isterinya Qaren menggugat cerai.

Related Posts:

Kerana Syada, Shila Amzah mengamuk dan melenting di Twitter


Kerana Syada, Shila Amzah mengamuk di Twitter - Hanya kerana mewakili kakaknya untuk mengambil trofi kemenangan di Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2012, adik Shila Amzah, Syada telah dicemuh dan dikutuk peminat di Twitter kerana dikatakan berangan ingin jadi popular seperti kakaknya.

Susulan komen negatif dan cemuhan dari segelintir peminat, Shila Amzah terus mengamuk dan melenting di akaun Twitternya serta memarahi peminat yang suka menaruh perasaan buruk sangka dengan adiknya. Berikut ialah antara komen negatif peminat dan kenyataan balas dari Shila.


Bagi admin, tidak salah jika Shila Amzah memarahi mana-mana peminat yang suka menimbulkan gosip-gosip liar sehingga memburukkan keadaan. Perangai peminat seperti ini memang patut diajar.

Related Posts:

Akak Baju Pink Tu Suka Sangat Beli Nasi Kukus. Tapi Apa Yang Makcik Jual Tu Buat Memang MELAMPAU !!!

Akak Baju Pink Tu Suka Sangat Beli Nasi Kukus. Tapi Apa Yang Makcik Jual Tu Buat Memang MELAMPAU !!!
Time Ramadhan, tiap2 hari akak baju pink tu beli nasi kukus kat makcik tu. Kadang sebungkus, kadang 2-3 bungkus. Sehingga satu hari entah dirasuk apa, makcik jual nasi kukus tu telah ......



Akak Baju Pink Tu Suka Sangat Beli Nasi Kukus. Tapi Apa Yang Makcik Jual Tu Buat Memang MELAMPAU !!! | Aku ada seorang kawan bernama Ana. Ana ni jual kuih muih dkt bazar ramadhan. Setiap tahun mmg dia akan tolong mak ayah dia jual kuih. Ada satu ketika tu, si Ana ni ada bercerita satu kisah kat aku yg boleh dijadikan iktibar untuk kita semua.

Sekadar Gambar Hiasan.
Dia cerita kat aku, tahun lepas dia berniaga bazar ramdhan macam biasa. Sebelah khemah gerai dia ni, ada seorang makcik yg jual nasi kukus ayam berempah. Nasi kukus makcik ni memang best. Satu set RM6.50. Beratur orang nak beli dia punya nasi kukus setiap hari. Anak perempuan makcik ni ada jugak datang tolong setiap petang.
Ana yg jual kuih muih sebelah makcik ni pun dapat tempias sebab bila orang ramai beratur nak beli nasi kukus makcik ni secara tak langsung kuih muih Ana pun turut laku. Sebelah menyebelah katakan..
Okay, apa yang Ana ni nak ceritakan kat aku, ada seorang akak ni suka pakai tudung warna pink selalu datang beli kat gerai makcik ni. Yelah kata Ana, dah tudung pink.. Baju pun pink, memang lah Ana ni perasan katanya..hehe
Ana gelarkan akak ni sebagai Akak Pink.
Akak Pink ni setiap hari datang ke bazar dan pergi ke gerai makcik ni. Tapi Akak Pink ni dia tak beli nasi kukus ayam berempah, tapi dia beli ayam berempah sahaja. RM3.50 seketul. Setiap hari wajib Akak Pink ni datang beli ayam berempah makcik ni. Dan salah satu feveret Akak Pink ni, dia suka beli ayam berempah sekali dengan kerak2 rempah ayam tu.. Haa sbnrnya kerak ayam tu yg buat ayam kita sedap kan.. Betul tak?
Ana kata, kadang Akak Pink beli seketul.. Dua ketul.. Tiga ketul.. Tapi memang nak kerak2 ayam tu.
Mulanya Ana kata mcm xde apa2.. Lama2 si Ana kata dia mula perasan sesuatu. Hari2 seterusnya macam biasa, dari kejauhan dah nampak Akak Pink ni datang tergedek2 menghala ke gerai makcik tu…Si Ana duk perati jerr sambil2 layan customer beli kuih.
Kemudian Ana terdengar makcik dan anak makcik ni duk ngomel2.. Ayat nya berbunyi macam ni, ” Haa mak tengok tu, pompuan tu dtg lagi la.. Ni mesti nak beli ayam dgn kerak je ni!”
Dengan nada agak sinis kata Ana.
Si makcik tu pun balas, “Takpe, kali ni kita cakap tak boleh ambil kerak2 lagi.. Nak kerak kena beli sekali dgn nasi.”
Ana pun macam sedikit terkejut dgn perbualan anak beranak tu, dalam hati Ana, ala berapa sen lah sangat kerak2 ayam tu.. Setiap petang dekat sedulang besar jugak kerak2 tu dibuang.
.
Macam biasa, Akak Pink ni datang.
“Makcik.. Saya nak peha ayam 1 dan sayap 1.. Nak kerak2 sikit yerr makcik macam biasa.”
Sambil sengeh2.. Tiba2 makcik tu sound Akak Pink ni, “Maaf dik, sekarang makcik dah tak boleh bagi lagi kerak2 ni dik, nak kerak beli sekali nasi.”
Terkejut muka Akak Pink ni.. Ana kata, muka Akak Pink ni macam merah2 malu.. “Makcik.. Sikit pun tak dapat ke? Saya suka kerak2 ni.. Ratah mcm tu je..” Sambil senyum mahu tak mahu.
“Tak boleh dik.. Maaf ya.” Kata makcik tu..
Ana kata, lepas Akak Pink tu bayar dua ketul ayam RM7.00 tanpa kerak2 ayam yang dia suka tu, Akak Pink tu terus blah dan sempat ucap terima kasih dekat makcik tu.
Hmmm baru kerak ayam, dah kerek makcik ni kata Ana.
Ana kata lagi, macam biasa setiap petang banyak kerak2 ayam dibuang macam tu jerr..
Sian Akak Pink tu tak merasa dia nak makan kerak ayam feveret dia petang tu.
Esoknya, Ana seperti tertunggu kehadiran Akak Pink tu dekat gerai makcik ni. Tapi takde datang pulak, nak kata tak perasan mustahil sebab kata Ana dia kenal sangat akan kehadiran Akak Pink tu.. Tudung pink.. Baju pink.. Purse pun pink.. Suara comel2 macam Fasha Sandha memang kenal sangat kata Ana. Sebab kadang Akak Pink ni akan beli kuih muih Ana jugak. Tapi petang tu takde dtg la pulak.
Hari berganti hari, Akak Pink tu memang takde datang langsung ke bazar tu lagi. Kata Ana, nasi kukus ayam berempah makcik tu macam dah kurang customer. Nasi pun banyak tak habis. Ayam pun banyak tak habis. Yang belum bergoreng lagi lah banyak. Setiap petang, macam biasa banyak kerak2 ayam dibuang. Sampai satu tahap, tak sampai 10 orang datang beli nasi kukus goreng berempah makcik tu.
Nak kata tak sedap, Ana kata sedap je macam biasa sebab kadang Ana yang buat2 beli nasi kukus makcik tu buat berbuka sebab kesian tengok banyak nasi makcik tu tak laku.
Makcik tu mula macam mengeluh, nasi kukus dia kurang laku.
Tak sampai sepuluh hari sebelum raya, makcik tu tak buka lagi gerai nasi kukusnya dekat bazar. Tutup terus sampai lah sehari sebelum raya, tiba2 makcik tu buka semula gerai nasi kukus ayam berempah nya tu kata Ana.
Yelah, sehari sebelum raya memang berebut orang nak jual di bazar. Sebab time tu, memang masing2 orang dah tak masak kat rumah untuk berbuka, standby nak raya la katakan..
Sehari sebelum raya kata Ana, majoriti yang jual makanan dan air dekat bazar tu semua habis dijual. Air balang licin. Kuih muih licin. Habis disapu.. Memang ramai orang datang ke bazar time tu.
Sekali lagi makcik tu diuji, nasi kukus ayam berempahnya tak laku. Sekeliling peniaga sebelah2 makcik tu semua habis. Ada yg tutup awal. Sebab habis licin. Kuih muih Ana pun habis licin.
Ana pun habiskan ceritanya sambil bagi nasihat kat aku.
Kita ni hidup jangan sombong sangat. Bila kita mudahkan urusan orang lain untuk berbuka, In Shaa Allah, kita akan dipermudahkan segala urusan. Kita bagi orang puasa makan untuk berbuka, kita akan dapat pahala orang yg berpuasa tu. Kata Ana lagi, orang tu nak berbuka puasa weyhhh.. Sampai hati kau tak bagi dia makan apa yang dia nak untuk berbuka. Orang tu kan bayar, bukan tak bayar!
Aku terdiam kejap..SEKIAN. KREDIT Kepada Owner (Tak jumpa owner asal kalau ada bagitau kami)


loading...

Related Posts:

WANITA HANTAR MESEJ SETIAP HARI PADA NO ARWAH SUAMINYA KARENA TERLALU RINDU LIHAT APA YANG TERJADI SELEPAS 10 BULAN “MEMANG NAMPAK AGAK LUCU TAPI SEBENARNYA JAUH DI SUDUT HATI SAYA BERHARAP MESEJ DI BALAS”


93686.png
QWEA.png

Wanita Hantar Mesej Setiap Hari Pada No Arwah Suaminya Karena Terlalu Rindu|Kehilangan yang orang kita sayang dengan secara tiba tiba bukanlah hal yang mudah bagi sesetengah orang untuk menerima kenyataan tersebut.
Tentu perkaraya yang biasa di lakukan bersama setiap hari hingga ia menjadi satu kebiasaan.namun apabila ia sudah tiada kebiasaan bersama itu akan menjadi satu keadaan yang membuat kita akan teringat pada dia,teringat akan wajah yang dirindui,senyuman gelak tawa serta kasih sayang yang di curahkan.
Perkara inilah yang di alami oleh seorang isteri atas kehiangan suami tercintanya,dimana kenanganmanisaktiviti bersama ketika arwah suaminya masih hidup tidak dapat lupakan sampai ia menelpon dan menghantar mesej pada nomor arwah suaminya.
Berikut coretan isteri tersebut.
Saya ada tabiat selalu call dan mesej suami, ada siapa-siapa buat macam tu juga? Saya tahu mustahil untuk dia balas mesej saya namun jauh disudut hati saya harap sangat dapat melihat blue ticks dari dia semula. Atau mungkin dia boleh call saya kembali. Kadang-kadang ketika berbual, saya secara tak sengaja berkata okay tunggu sekejap nanti saya tanya Nabil. Itu sangat menyayat hati kerana saya tahu saya tak boleh lagi bertanya sesuatu kepada dia dan tak mampu lagi untuk bercerita semua yang berlaku kepada dia yang sudah tiada.
Saya tak boleh lagi bertanya apa yang dia mahu makan, apa yang kita mahu buat selepas ini dan saya tak boleh lagi menelefon dia untuk bercerita perkara lucu yang berlaku kepada saya sepanjang hari. Perkara-perkara kecil sebegini sangat ini menyakitkan.
Al-fatihah buat suamiku
Saya masih ingat 10 bulan yang lalu, sehari sebelum nikah, kami cukup teruja sehinggakan dia kerap kali mesej dan telefon saya sambil berkata kita akhirnya akan berkahwin.
Dia tak sabar mahu saya jadi isterinya buat selama lamanya. 1O bulan yang lalu suami saya merupakan kebahagian saya namun 10 bulan kemudian, dia disemadikan. Tiada apa yang tinggal cuma kenangan dan namanya sahaja. Allah mengetahui betapa saya sangat merindui dia. Innah lillahi wa Inna ilayhi rajioon. Al Fatihah buat suamiku.Instagram
Sumber: beritaviralon9

Related Posts:

VIDEO: Kerana Ikut Tradisi Pelik, Pakaian Pengantin Perempuan Ini Dilucutkan Sebelum Diraba Beramai-ramai Hingga Perempuan Menjerit Kesakitan

Di Tiongkok, adalah sebuah tradisi memasukkan satu butir kacang goreng ke dalam baju pengantin wanita sebelum berlangsungnya perkahwinan.

Hal ini agar pengantin wanita untuk segera menikah. Lalu para tetamu lelaki dipersilakan mencari kacang goreng tersebut ke dalam gaunnya.
Atas nama tradisi, seorang pengantin wanita di Hainan, Tiongkok dicabuli belasan tetamu lelaki. Mereka beramai-ramai melucutkan baju dan meramas payudaranya.

Tapi tradisi unik ini biasanya di manfaatkan lelaki ‘nakal’ untuk mencari kesempatan meramas payudara pengiring pengantin tersebut.

Oleh kerana banyaknya lelaki yang memasukkan tangan ke dalam baju, wanita ini pun berteriak kesakitan.


Video yang dimuat naik di Huang Xianliangg ke Weibo ini langsung dikecam ramai. netizen bahkan mengecam pihak pengantin yang membiarkan kejadian itu berlaku.

Ini karena biasanya pengantin adalah orang terdekat seperti sahabat atau keluarga mereka sendiri.

Sumber: mberita2online

Related Posts:

Suami Ajak Isteri Lakukan Hubungan Intim Depan Mata Anak², Namun Respon Spontan Si Isteri Amat Mengejutkan Dan Tak Disangka-Sangka


Gara-gara suami yang bersikap cemburu terlampau, seorang wanita hidup menderita selepas ditinggalkan suami September lalu.

Salina Ahmad, 33, (bukan nama sebenar) berkata, kehidupannya dihimpit kepayahan dalam menyara lima anak yang berusia tiga hingga sembilan tahun, apatah lagi sedang mengandung anak keenam.

Menurutnya, kesabarannya sudah benar-benar teruji selepas hampir 10 tahun hidup terseksa mental dan fizikal kerana sikap suami yang bukan sahaja panas baran dan terlalu cemburu, malah gagal dalam menyediakan kewangan keluarga.



“Saya tertekan hidup kami dalam serba kekurangan kerana dia bekerja tidak menentu, tetapi menuduh saya curang dengan lelaki lain apabila saya ingin bekerja membantu menambah pendapatan keluarga.

“Saya akhirnya hilang sabar selepas dia mendesak melakukan hubungan suami isteri dalam keadaan telanjang bulat di depan anak-anak pada malam hari raya haji lalu.

“Dia marah sehingga melafazkan cerai apabila saya menolak kemahuannya dan enggan kembali ke pangkuannya walaupun sesekali datang menjenguk anak-anak,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di Kampung Plentong Baru, di sini, kelmarin.

Salina berkata, mereka enam beranak terpaksa mengikat perut kerana tiada punca pendapatan selepas gagal mendapat pekerjaan disebabkan sedang hamil tujuh bulan.

Menurutnya, rumah pusaka yang didiami juga bukan sahaja bocor, malah menanti untuk roboh selepas sebahagian besar dinding sudah dimakan anai-anai.

“Saya hanya mengharap belas ihsan ayah yang sudah tua menghulurkan makanan sehingga kadang-kala anak-anak saya hanya makan nasi berkuahkan minyak masak.

“Kalau tak ada beras langsung saya berikan mereka ubi kentang yang digoreng dengan bawang atau jemput-jemput pisang untuk mengisi perut.

“Saya merayu supaya diberikan tempat tinggal kerana saya sebenarnya takut tinggal di rumah ini. Lagipun saya mahu memulakan hidup baharu dengan bekerja untuk menyara anak-anak saya selepas bersalin nanti dan berpeluang menghantar anak-anak ke sekolah,” katanya.



Related Posts:

VIDEO: Gadis Cantik 20-an Ini Dib#gelkan, Kepala Dicucuh Puntung Rokok Menyala Dalam KTV Di Johor Bahru







Menerusi video tersebut, seorang wanita berbaju merah dilihat mencangkung sambil menghisap rokok menghadap mangsa yang melutut di lantai.

Selepas beberapa ketika, mangsa ditampar betubi-tubi sebelum wanita itu menghumbankan tong sampah ke atas kepalanya.





Tambah mengerikan, mangsa turut dicucuh dengan puntung rokok yang masih menyala apinya.

Tidak diketahui apa punca kejadian, namun wanita berkenaan dilihat benar-benar marah terhadap mangsa seperti mahu membalas dendam.

Malah, penderitaan mangsa tidak berakhir di situ kerana dia kemudiannya turut dibogelkan.





Di akhir video, dipaparkan imej wajah mangsa yang berdarah-darah.

Menurut satu sumber, wanita yang dikenali sebagai Elaine Looi dalam video ini, dikatakan mempunyai hubungan dengan gangster dan mangsa bukanlah individu pertama yang menerima nasib begini.



Difahamkan, video ini diviralkan oleh orang bawahan Elaine sendiri.

Sumber: mynewshub


Related Posts:

(Video) Budak 'Tergemuk di Dunia' Dipaksa Berdiet Untuk Selamatkan Nyawanya



Indonesia, 29 Jun - Seorang budak yang digelar budak tergemuk di dunia dipaksa mengambil diet untuk menyelamatkan nyawanya.

Arya Permana yang berusia 10 tahun diklasifikasikan sebagai obes terlampau dengan berat 190kg.

Dengan berat yang terlampau itu, Arya tidak mampu lagi berjalan dan terpaksa berhenti sekolah kerana terlalu obes.

Kerana sudah tidak mampu mencari pakaian yang boleh memuatkan Arya, ibu bapa kanak-kanak itu mengambil keputusan bahawa dia mesti berhenti makan.

Ibunya, Rokayah Somantri berkata : "Dia selalu lapar dan biasanya akan makan dua kali ganda dari orang dewasa makan pada satu-satu masa. Dia selalu penat dan mengadu semput.

"Dia hanya makan dan tidur dan bila tiada apa lagi yang boleh dibuat, dia akan masuk ke dalam kolam mandi dan duduk disitu beberapa jam."


Arya, anak kedua hasil perkahwinan Rokayah, 35 dan Ade Somantri, 45 lahir dengan berat 3.17kg.

Menurut Rokayah, Arya mula menjadi gemuk sejak umur dua tahun. Pada mulanya Rokayah dan suaminya melihat peningkatan Arya sebagai 'sihat' dan mereka tidak risau langsung.

Rokayah berkata : "Dulu kami gembira melihat dia semakin sihat dan beranggapan dia gembira dan anak yang sihat.

"Tetapi beberapa tahun kemudian, selepas dia semakin besar dan beratnya tidak dapat dikawal, kami mula sedar dia sebenarnya sakit dan memerlukan rawatan."


Kerana tidak mampu membayar harga rawatan hospital yang mahal, Rokayah berkata dia dan suami terpaksa memaksa anaknya itu mengawal pemakanan dengan memakan 'Brown Rice' dengan harapan ia dapat mengurangkan berat anaknya itu. -



Related Posts:

"Foto : Miera Liyana Tak Kisah Pakai Bikini Depan Fizz Fairuz"


Screen Shot 2014-10-16 at 12.18.30 PM
Ternganga, terkedu dan terkesima. Itulah reaksi kami bila tonton filem ‘Dendam Orang Mati’ lakonan Lisa Surihani, Fizz Fairuz dan Miera Liyana.

Bukan sebab ceritanya yang agak seram dan menakutkan, tetapi beberapa babak lakonan Miera Liyana bersama Fizz Fairuz yang lebih mencemaskan kami.
Gila tak cemas apabila menyaksikan Miera Liyana berbikini sambil berenang kemudian Fizz Fairuz pula membalutkan tubuh Miera dengan tuala.

Screen Shot 2014-10-16 at 12.17.25 PM
Terdetik di hati kami, tidakkah ada rasa segan pada gadis berusia 23 tahun ini apabila diminta melakonkan babak sebegitu?
Ditambah pula dia juga perlu melakonkan beberapa aksi berani bersama Fizz Fairuz. Menurut Miera, dia hanya menjalankan tanggungjawab sebagai pelakon selain sudah menganggap Fizz sebagai abangnya sendiri.
Miera dengan Fizz, kami dah banyak kali berkerjasama. Jadi kami dah seperti adik beradik. Maka, kalau dia tengok saya pakai bikini masa itu pun dia tak ada nafsu, dah macam tengok adik sendiri.
So far, tak ada rasa kesal ke apa. Semua itu Miera anggap sebagai pengalaman untuk jadi lebih baik selepas ini. Ketika itu Miera masih muda dan apa yang dalam fikiran hanya nak berlakon bersama dengan pelakon hebat.
Bagaimanapun, Miera memaklumkan kepada ibunya terlebih dahulu sebagai langkah berjaga-jaga.
Screen Shot 2014-10-16 at 1.45.29 PM
Kalau korang nak tahu, filem Dendam Orang Mati ini adalah filem terbaru terbitan KRU Studios yang bakal ditayangkan pada 23 Oktober 2014 ini.
Mengisahkan Lena (Lisa Surihani), seorang gadis yang baru tersedar daripada koma dan menghidap amnesia. Bagaimanapun, Lena pada masa yang sama telah diganggu oleh makhluk halus yang mahu membalas dendam. 
Ironinya, sepanjang tempoh koma, suaminya Shahrul (Fizz Fairuz) telah berkahwin dengan Min (Miera Liyana) dan tinggal di rumah peninggalan bapa Lena.
Screen Shot 2014-10-16 at 1.45.42 PM
Apakah makhluk yang sering membelenggu Lena di tingkat 4 rumahnya? Haa, kalau nak tahu, korang kenalah tengok sendiri.
Bagi kami, percubaan Lisa melakonkan watakpsycho memang menjadi. Tetapi, ada beberapa babak yang tak real dalam filem ini. Contohnya, babak kebakaran yang menggunakan teknik CGI kelihatan seperti hasil kerja amatur.
Keseluruhan kami boleh beri 3.5 bintang!

Related Posts:

4 Gambar : Aksi Bulan Ramadhan,Pasangan Pelajar Di Tangga Sekolah Menggemparkan..



Aksi pasangan yang bepakaian seragam sekolah berjaya di rakam oleh orang awam, pasangan remaja terbabit sedang asyik dan leka memuas nafsu di tangga sekolah berjaya di rakam.

Mereka tanpa segan silu melakukan aksi yang tidak sepatut nya ditempat yang terbuka yang amat memalukan.







Aksi pasangan ini mengemparkan pelajar di sekolah terbabit, ini lah anak remaja sekarang yang tanpa segan silu memadu kasih walaupun di kawasan terbuka.

Related Posts:

Hukum berhubungan intim pada 10 malam terakhir Ramadhan


Bagi umat Islam yang berpuasa mulai Sabtu, malam ini adalah awal dari 10 malam terakhir bulan Ramadhan. Bagi yang menjalankan i’tikaf seperti dicontohkan Rasulullah, tentu pada malam-malam tersebut suami istri tidak boleh berhubungan. Lalu bagaimana dengan suami istri yang tidak beri’tikaf? Bolehkah berhubungan?

Secara umum, Allah Subhanahu wa Ta’ala membolehkan suami istri berhubungan pada malam hari di bulan Ramadhan. Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:

أُحِلَّ لَكُمْ لَيْلَةَ الصِّيَامِ الرَّفَثُ إِلَى نِسَائِكُمْ هُنَّ لِبَاسٌ لَكُمْ وَأَنْتُمْ لِبَاسٌ لَهُنَّ عَلِمَ اللَّهُ أَنَّكُمْ كُنْتُمْ تَخْتَانُونَ أَنْفُسَكُمْ فَتَابَ عَلَيْكُمْ وَعَفَا عَنْكُمْ فَالْآَنَ بَاشِرُوهُنَّ وَابْتَغُوا مَا كَتَبَ اللَّهُ لَكُمْ وَكُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الْأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الْأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ أَتِمُّوا الصِّيَامَ إِلَى اللَّيْلِ وَلَا تُبَاشِرُوهُنَّ وَأَنْتُمْ عَاكِفُونَ فِي الْمَسَاجِدِ تِلْكَ حُدُودُ اللَّهِ فَلَا تَقْرَبُوهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ آَيَاتِهِ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَّقُونَ

“Dihalalkan bagi kamu pada malam hari puasa, bercampur dengan istri-istri kamu; mereka itu adalah pakaian bagimu, dan kamu pun adalah pakaian bagi mereka. Allah mengetahui bahwasanya kamu tidak dapat menahan nafsumu, karena itu, Allah mengampuni kamu dan memberi maaf kepadamu. Maka sekarang campurilah mereka dan ikutilah apa yang telah ditetapkan Allah untukmu, dan makan minumlah kamu, hingga jelas bagimu benang putih dari benang hitam, yaitu fajar. Kemudian, sempurnakanlah puasa itu sampai malam, (tetapi) janganlah kamu campuri mereka itu, sedangkan kamu beriktikaf dalam masjid. Itulah larangan Allah, maka janganlah kamu mendekatinya. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayatNya kepada manusia supaya mereka menjadi bertaqwa” (Q.s. Al-Baqarah: 187).

Ibnu Katsir di dalam Tafsirnya menjelaskan bahwa dulunya, pada zaman permulaan Islam, seseorang yang puasa, ia hanya boleh makan, minum dan berhubungan dari berbuka sampai Isya’. Jika ia tertidur atau telah melakukan shalat Isya’, maka ia tak boleh lagi makan, minum dan berhubungan suami istri. Ayat ini kemudian menghapus ketentuan itu dan menggantinya dengan yang ketentuan yang baru bahwa suami istri boleh berhubungan di malam hari; mulai dari waktu berbuka hingga menjelang terbitnya fajar.

Sedangkan pada siang hari, pada saat puasa Ramadhan, suami istri dilarang berhubungan. Bahkan, ada kafarat sangat berat bagi orang yang melakukannya. Yakni membebaskan budak. Jika ia tidak mampu, maka kafarat-nya berganti menjadi berpuasa dua bulan berturut-turut. Jika ia juga tidak mampu, maka kafarat-nya berganti menjadi memberi makam 60 fakir miskin.

Adapun 10 malam terakhir Ramadhan, itu adalah waktu-waktu yang sangat istimewa. Waktu puncak keutamaan Ramadhan. Sebab pada salah satu malam dari 10 malam terakhir Ramadhan terdapat lailatul qadar yang lebih baik daripada seribu bulan. Pada 10 hari terakhir Ramadhan itu Rasulullah mencontohkan melakukan I’tikaf. Demikian pula istri-istri beliau dan para sahabat beliau. Sebagaimana disebutkan dalam ayat di atas, bagi orang-orang yang beri’tikaf, secara otomatis mereka dilarang berhubungan suami istri.

Aisyah radhiyallahu ‘anha menceritakan kondisi Rasulullah pada 10 hari terakhir Ramadhan: “Jika memasuki sepuluh hari terkahir Ramadhan, Rasulullah mengencangkan ikat pinggang, menghidupkan malamnya dan membangunkan keluarganya (untuk beribadah).”

Jadi, boleh bagi suami istri yang tidak beri’tikaf untuk berhubungan pada 10 malam terakhir Ramadhan karena tidak ada dalil yang melarangnya. Namun, lebih mustahab (disukai) dan sesuai sunnah jika ia beri’tikaf pada malam-malam itu, menggiatkan ibadah dan tidak berhubungan di malam-malam itu. Wallahu a’lam bish shawab.(webmuslimah).

Related Posts:

Alasan Outstation Akhirnya Lelaki Ini Kantoi Bila Isterinya Sendiri Rakam Aksi Panas Nya Dihotel Murah Ini Paling Memilukan Isterinya Sangat Tabah Dan Bersabar Melihat Kejadian Tersbut

"kenapa abang buat saya macam ni.. selama ini makan pakai abang saya jaga.. tiap malam abang nak saya bagi.."
Guna Alasan Outstation Akhirnya Lelaki Ini Kantoi Bila Isterinya Sendiri Rakam Aksi Panas Nya Dihotel Murah Ini Paling Memilukan Isterinya Sangat Tabah Dan Bersabar Melihat Kejadian Tersbut

Alasan Outstation Akhirnya Lelaki Ini Kantoi Bila Isterinya Sendiri Rakam Aksi Panas Nya Dihotel Murah Ini Paling Memilukan Isterinya Sangat Tabah Dan Bersabar Melihat Kejadian Tersbut


Related Posts:

Foto-foto di Hari Kematian Pelakon Terkenal, P.Ramlee Yang Pasti Mengejutkan Ramai

AWAS Jangan Tengok!! Foto-foto di Hari Kematian Pelakon Terkenal, P.Ramlee Yang Pasti Mengejutkan Ramai. Semoga roh beliau di tempatkan bersama orang-orang yang beriman.


Foto-foto di Hari Kematian Pelakon Terkenal, P.Ramlee Yang Pasti Mengejutkan Ramai
23:40
P.Ramlee atau nama sebenarnya Teuku Zakaria bin Teuku Nyak Puteh dilahirkan di Pulau Pinang pada pagi Hari Raya Aidilfitri bersamaan Rabu, 22 Mac 1929.Bapanya seorang ahli pelayaran yang berasal dari Lho'Seumawe, Acheh telah berkahwin dengan Che Mah binti Hussien pada tahun 1925 di Kubang Buaya, Butterworth.

P.Ramlee telah mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Kampung Jawa dan seterusnya di Penang Free School sehingga meletusnya Perang Dunia Kedua.Semenjak di bangku sekolah lagi, P.Ramlee telah menunjukkan minat dan bakat dalam bidang seni, terutamanya dalam seni muzik.Di Penang Free , P.Ramlee belajar seni muzik dengan Encik Kamaruddin iaitu pemimpin Brass Band di sekolah tersebut.
Semasa pendudukan Jepun di Malaya, P.Ramlee pernah memasuki sekolah tentera laut Jepun (Kaigun). Di sini beliau berpeluang mempelajari lagu-lagu Jepun.Penglibatan beliau dalam dunia muzik bermula dengan pancaragam "Teruna Kampung". Dalam pertandingan keroncong seluruh Pulau Pinang dan Seberang Perai yang diadakan dalam tahun 1947, pancaragam beliau menjadi juara dengan lagu 'Keroncong Oh Suci' yang dinyanyikan oleh P.Ramlee.

Related Posts:

Cukup 5 Gelas Air Rebus Daun Sukun Bisa Hancurkan Sel Kanser, Stroke, Diabetes Bahkan Penyakit Jantung !!! 1x anda share dan Bagikan Anda Telah Menyelamatkan Ratusan Nyawa Manusaia...

Cukup 5 Gelas Air Rebus Daun Sukun Bisa Hancurkan Sel Kanser, Stroke, Diabetes Bahkan Penyakit Jantung !!! 1x anda share dan Bagikan Anda Telah Menyelamatkan Ratusan Nyawa Manusaia...
Cukup 5 Gelas Air Rebus Daun Sukun Bisa Hancurkan Sel Kanker, Stroke, Diabetes Bahkan Penyakit Jantung !!! 1x anda Bagikan Anda Telah Menyelamatkan Ratusan Nyawa Manusaia...



saat ini, biasanya daun sukun digunakan untuk pakan ternak. Masih tetap tidak sering orang yang tahu manfaat lain dari daun sukun. Meskipun sebenarnya manfaat daun sukun sendiri sesungguhnya demikian banyak. Daun sukun memiliki kandungan kalium, yang begitu berguna karena bisa menguraikan batu ginjal oleh karena itu bisa larut dengan mudah dan keluar dari tubuh bersamaan dengan ur!n3. Selain itu, senyawa-senyawa yang berguna didalam daun sukun yaitu : 
Asam amino esensial
Riboflavin (vitamin B2)
Hidrosianat
Asteilcolin
 Dengan kandungan nutrisi beberapa ini, tentunya manfaat daun sukun tidak dapat diremehkan. Kecuali senyawa-senyawa yang diterangkan diatas, daun sukun juga memiliki kandungan anti-oksidan.
Manfaat Daun Sukun Sebagai Obat Tradisional Sebagai permulaan, daun sukun dapat digunakan untuk menangani persoalan kesehatan yang ringan. Contoh penyakit ringan yang bisa sembuh oleh daun sukun yaitu :
Mengobati Panu, biasanya dipakai di Kepulauan Pasifik.Mengobati sariawan, biasanya digunakan di India lewat cara menghancurkan daun sukun lalu ditempelkan dibagian mulut yang terkena sariawan.
Mengatasi pegal, orang Betawi umum memakai rendaman daun sukun untuk merendam kaki.
Hal diatas hanya sebagian kecil dari manfaat daun sukun. Studi paling baru telah perlihatkan bila daun sukun mempunyai manfaat yang demikian hebat karena kenyataannya dapat mengobati penyakit kritis.
Daun sukun sebagai obat jantung Penyakit jantung mempunyai sebab yang berbagai macam. Tetapi, yang seringkali berjalan yaitu penyakit jantung berjalan karena tekanan darah didalam tubuh. Daun sukun dapat mengobatinya lewat cara :
Ambillah daun sukun tua yang masih tetap melekat di pohon, Bersihkan dengan air bersih, Jemur daun sampai kering sampai air tersisa setengahnya,
Rebus daun sukun didalam panci dengan ukuran 5 gelas air. Rebusan itu kemudian disaring dan pada akhirnya bisa diminum lewat cara teratur. Ini akan demikian menolong pasien jantung.
Daun sukun sebagai anti-kanker Daun sukun memiliki tanda-tanda yang dimaksud anti-inflamasi atau biasanya dimaksud anti radang. Kandungan ini berguna untuk menghindar kanker sedini mungkin saja saja. Caranya yaitu :
Satu lembar daun sukun tua di rebus, Bersihkan bersih didalam panci yang telah di isi 5 gelas air,
Tunggulah sampai mendidih, Berikanlah kembali air dengan ukuran sama, 5 gelas, Setelah mendidih, berikanlah kembali air sejumlah 5 gelas. Setelah sistem yang berkali-kali itu, saring lah ramuan itu. Minum sampai habis.
Daun sukun sebagai obat penyakit kritis lain Manfaat daun sukun tidak cuma terbatas pada hal yang sudah diterangkan diatas. Ada banyak penyakit-penyakit berat lain yang sebenarnya dapat sembuh oleh daun sukun. Sebagian orang sudah rasakan bila penyakit ginjal yang sudah lama mereka derita sembuh sesudah meminum ramuan rendaman daun sukun. Selain itu, penyakit hepatitis dan asam urat dapat juga sembuh. Perlu dicatat bila peneliti menganjurkan kalau daun sukun terbaik untuk obat yaitu daun sukun yang sudah tua dan berwarna kecokelatan.
sumber : http://www.beritaviral.org/2016/04/cukup-5-gelas-air-rebus-daun-sukun-bisa.html

Related Posts: